top of page

MÉS DE 150 ANYS D'HISTÒRIA...

En la segona meitat del segle XIX comencen les activitats de la banda de música. Es tenen notícies des de 1863. En 1886 les desavinences amb l'ajuntament motiven que aquest contracte la banda de Benicarló en els darrers dies de les festes d'agost. En 1887 deixà el càrrec Julián Sanz, després de 22 anys com a organista i director de la banda. El substitueix José María Cavaller Vela, moment en què la banda surt als certàmens de la rodalia: Guanya el primer premi en Vinaròs el 26 de juny de 1890 i en Tortosa el 8 de setembre de 1891. En aquests anys la banda tenia uns 35 membres. La banda esdevé municipal gràcies a un acord entre la mateixa banda i l'Ajuntament.

En 1892, en moments d'enfrontament entre els músics, Cavaller queda com a mestre de capella i Vicente Calduch Sorlí és nomenat director de la banda, però durà poc, ja que l'any següent, la banda s'havia dividit en dues formacions, la primera, dirigida per José María Cavaller, recolzada per l'ajuntament i pel rector, que acabaria anomenant-se "Sociedad Santa Cecília", i la segona, dirigida per Pascual Domènech, que fou anomenada "Juventud Chivertense" i "Sociedad Chivertense", successivament, i que el 10 de juliol de 1894guanyà el primer premi en el certamen de Castelló. És molt possible que es mantingueren les dues bandes fins a la mort de Cavaller, en 1915.

Durant la direcció de Ricardo Albalat arribaria la segona època d'esplendor de la banda, aconseguint una formació de 60 músics i guanyant diversos premis: el primer premi en els certàmens de Tortosa i Vinaròs, i un segon premi en el certamen de Castelló.

Durant la Segona república la banda es va dividir en dues formacions musicals: Una es mantingué encapçalada per Albalat i l'altra fou dirigida per Pascual Domènech i Eduardo Bosch. Una vegada acabada la guerra civil les dues bandes es reunificaren, i Ricardo Albalat continuà essent el director.

Quan es va retirar Albalat, fou elegit per una votació popular Remigio Miralles (1953-1955) i fou substituït per José María Samper (1955-1957), abans músic militar, qui reorganitzà la societat, amb assajos continus i realitzant diversos concerts. Samper fou substituït per Francisco Villanueva (1957-1964), i aquest substituït per Vicente Taura (1964-1970). De 1970 a 1975 l'associació va quedar quasi inactiva amb assajos i actuacions esporàdiques.

José Maria Samper (1975-1980) tornà a dirigir la banda i li donà impuls, creant una escola amb 100 alumnes. En 1978, per discrepàncies internes es tornà a dividir la banda en dues agrupacions musicals, una amb el suport dels músics joves, que mantingué com a director a Samper, i altra, amb el suport dels músics veterans, dirigida per Remigio Miralles. Quan en 1980 es retirà Samper, fou Miralles, amb la banda reunificada, qui va continuar com a director.

Amb Remigio Miralles al capdavant de la direcció (1981-2005), es va iniciar una nova etapa afavorint l'ensenyament musical, creant l'escola d'educands al 1982, amb un increment continu del nombre dels estudiants i dels professors. Remigio va deixar una herència d'onze pasdobles i una obra per a clarinet i banda dedicats a diferents músics, amics i familiars de l'autor, molt inspirats en temes de la música popular valenciana. A més, va col·laborar en la recuperació del "Ball Pla" d'Alcalà, a més de fer nombroses transcripcions i arranjaments, destacant les "Dances de Cirilo".

Quan Miralles es retirà, ocupà la plaça Juan Serra Ferrando (2005-2017), professor de trompeta del conservatori de Castelló. Després d'uns anys fructífers en quant a concerts a al templet de Castelló i a l'auditori de Peníscola, intercanvis musicals, la participació en la 4ª secció del Certàmen Provincial de Bandes de Castelló, els concerts i actes tant a Alcalà com a Alcossebre i els actes commemoratius de la celebració dels 150 anys de la banda de música, Serra deixa la direcció de la banda després del concert de Santa Cecília 2017.

Al febrer de 2018 pren el relleu de la direcció de la Banda i l'Escola de Música el mestre Leo Pérez Valls, impulsant nous projectes com el Concert de Primavera o el Concert d'any nou, realitzant col·laboracions amb el Cor del CEIP Lo Campanar, el grup de música Essència, donant protagonisme a la Banda Jove i creant els grups de sensibilització musical i jardí musical de l'Escola de Música.

bottom of page